Heleen Valstar naar Azerbeidzjan!

By Heleen Valstar

 
Doop van Alstroemeria’s bevestigt band met Azerbeidzjan
Aalsmeer – Vooruitlopend op de festiviteiten in de hoofdstad Baku van Azerbeidzjan in mei, zijn de bloemen hiervoor reeds gedoopt bij de Aalsmeerse exporteur Anton Spaargaren. De eerste secretaris van de ambassade van Azerbeidzjan, de heer Aleskerov, doopte samen met Marion van der Vegt en Leila Babajeva van DuFoA vier Alstroemeria’s. 
 
Bloemen en Azerbeidzjan zijn door de jaren heen nauw met elkaar verbonden. Het land aan de Kaspische Zee uit zijn liefde voor bloemen nog eens extra tijdens de viering van de geboortedag van Heydar Aliyev op 10 mei in Baku. Op deze dag bieden Dutch Friends of Azerbeidzjan (DuFoA) vier nieuwe Alstroemeria-soorten van HilverdaKooij aan aan president Ilham Aliyev. 
 
Oorsprong 
De gekozen namen vinden hun oorsprong in de rijke historie en cultuur van Azerbeidzjan. De eerste Alstroemeria kreeg de naam Shusha. Deze witte bloem staat symbool voor de schoonheid van de prachtige stad Shusha. De rode Alstroemeria Karabakh kreeg deze naam omdat de geschiedenis van de regio Karabakh als een rode draad door de geschiedenis van Azerbeidzjan loopt. Een gele Alstroemeria werd gedoopt tot Nizami, genoemd naar de dichter en stad Nizami. Tot slot werd een borderalstroemeria met champagne overgoten. Deze kreeg de naam Land of Fire, wat verwijst naar de olie- en gasbronnen die het land rijk is. 
 
In mei vinden diverse activiteiten in Baku plaats, waarbij de banden tussen Nederland en Azerbeidzjan aangehaald worden. Naast het aanbieden van de bloemen aan de president, zal ook Anton Spaargaren in samenwerking met arrangeur Heleen Valstar workshops geven aan Azerbeidjaanse bloemisten. 

Meer info

A true experience
Expo stand, Floral art and Design